Farma oraha

Orah

Naša plantaža oraha i lešnika prostire se na 6 hektara černozemskog zemljišta vrhunskog kvaliteta.

Uz nadzor stručnjaka sa Novosadskiog Instituta i saradnju sa Poljoprivrednim Fakultetom u Novom Sadu zasađene su i odgajane sorte danas poznate kao Čenejski orah i Čenejski lešnik koje karakterišu krupni i sočni plodovi izvanrednog ukusa.

Orah je nosioc vitamina E - antioksidanta i antikancerogenog vitamina , takodje neophodnog je za normalno funkcionisanje nervnog sistema, stvaranje reproduktivnih ćelija i funkcionisanje hipofize.

Drvo oraha karakteristično je po jakom i pravom deblu prečnika i do 1,5 metara. Koren starog oraha može da dosegne i preko pet metara u zemlju. Orah može da dostigne veliku starost, preko sto godina.

U narodu...

Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić.Od ploda sitno samlevenog oraha Srbi su cedili ulje za jelo i od 10 kilograma oraha dobijali litar ulja.

Drevna verovanja u afrodizijačku moć oraha zadržali su i savremeni muškarci. Taj mit nije najdirektnije dokazan, ali podizanje čitavog organizma jedenjem oraha svakako dovodi do veće živosti, boljeg zdravlja, i naravno, želje.

jaja

PLANTAŽA 138

Plantaža je pokrivena savremenim zalivnim sistemima, djubrena isključivo organskim djubrivom sa farme Salaša 138 što našem proizvodu garantuje vrhunski kvalitet. Plodovi se sakupljaju ručno posle čega se odvajaju samo najkvalitetniji koji se čiste i pakuju po želji potrošača.